Jdi na obsah Jdi na menu
 


Významné instituce

ZŠ Malá Strana

O výstavbě nové školy se v Týně nad Vltavou uvažovalo téměř půl století, ale k její realizaci došlo až v letech 1947-1949. Návrh zpracoval architekt F. Šulc.

 

ZŠ Hlinecká a Vinařického náměstí

Základní kámen školy na Malém rynku (dnes Vinařického náměstí) byl položen už 21. 3. 1859. Od roku 1860 se ve školní budově učí. V roce 1992 byla na Hlinkách otevřena nová škola a zároveň byla rekonstruována budova staré školy. Ve škole na Vinařického náměstí se učí žáci 4. a 5. tříd, v budově na Hlineckém sídlišti 1., 2., 3., a 6. až 9. tříd.

 

Gymnázium Týn nad Vltavou

Osmileté gymnázium se nachází na okraji Týna. Činnost zahájilo v roce 1949 v budově bývalého arcibiskupského zámku. V roce 1950 přesídlilo do nové školní budovy na Malé Straně a roku 1972 bylo přestěhováno na své dosavadní místo, do budovy bývalé hospodářské školy v Čihovicích.

 

Richmont, a. s.

Společnost působí od roku 1996 na evropském trhu v oblasti přesného strojírenství a elektromontáže. Vyrábí se zde díly určeny pro automobilový, elektrotechnický a dřevozpracující průmysl.

 

Úřad

Městská úřad Týna nad Vltavou se nachází na náměstí Míru v historické budově čp. 25.

 

Římskokatolická farnost

Týn nad Vltavou byl původně součástí majetků pražského biskupství a místní hrad sloužil jako letní rezidence pražských biskupů. Ve 14. století je zde doložena při kostele sv. Kryštofa kolegiátní kapitula. Kapitula zanikla za husitských válek. V 17. století vznikla v Týně farnost s titulem děkanství. Tehdy již bylo zasvěcení místního kostela změněno ze sv. Kryštofa na sv. Jakuba Staršího. V letech 1790-1952 existoval vltavotýnský vikariát.